Το σπιτσιερικό της κας Καρμέλας. - Blond (con)fusion

Το σπιτσιερικό της κας Καρμέλας.

September 6th, 2017 Blond Housewives, Homepage Posts No Comment yet
Share

Το φετινό μας ταξίδι στην Κέρκυρα για τα Best Restaurant Awards του FnL έκρυβε και μια πολύ ευχάριστη μαγειρική έκπληξη. Όσοι έχετε επισκεφθεί το νησί θα έχετε δοκιμάσει σίγουρα την διάσημη παστιτσάδα, που στην ουσία είναι ένα κοκκινιστό κρέας σερβιρισμένο με χοντρό μακαρόνι, που όμως το διαφοροποιεί από τα συνηθισμένα το «σπιτσιερικό» ένα μείγμα από 12 μπαχαρικά που του δίνει εντελώς ξεχωριστή γεύση και άρωμα.

Το σπιτσιερικό λοιπόν που πήρε το όνομα του από το λατινικό speci που σημαίνει μπαχάρια, το παρασκεύαζαν οι «σπιτσιέριδες» στην Βενετοκρατούμενη Κέρκυρα – οι βοηθοί των φαρμακοποιών δηλαδή- οι οποίοι αναμείγνυαν και έτριβαν τα μπαχαρικά στο γουδί, εξ’ ου και ο όρος «φαρμακοτρίφτες».

Στην Κέρκυρα του σήμερα, το διασημότερο σπιτσιερικό είναι αυτό που πουλάει στο φαρμακείο της η κα Καρμέλα Δελεονάρδου- Αλέγρη ( που με αυτό το ονοματεπώνυμο θα μπορούσε εύκολα να είναι ηρωϊδα σε μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή) που έχει κληρονομήσει την συνταγή από τους γονείς της που ήταν επίσης φαρμακοποιοί και που η οικογένεια τους όπως λέγεται, ήταν η πρώτη που παρασκεύασε αυτό το εκπληκτικό μείγμα.

Το οποίο μείγμα περιέχει όπως είπαμε 12 μπαχαρικά μεταξύ των οποίων γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και φύλλα δάφνης. Εννοείται πως η 82άχρονη κα Καρμέλα κρατάει κρυφή την συνταγή και τις ακριβείς αναλογίες, το μόνο που ξέρουμε είναι πως παρασκευάζει το μείγμα μαζί με τον σύζυγο της και τους παίρνει τρεις ώρες για να το τελειώσουν, οπότε τα μικρά σακουλάκια είναι κάτι σαν μαγειρικοί θησαυροί, ειδικά που τα πουλάει σε μικρές ποσότητες, δεν μπορείς δηλαδή να πας και να αγοράσεις μια ντουζίνα.

Φανταστείτε λοιπόν τον ενθουσιασμό μου όταν κάποια από αυτά έφτασαν στα χέρια μου (ευχαριστώ θερμά και από εδώ την κα Ειρήνη Βλάχου του Βενετσιάνικου Πηγαδιού που φρόντισε να τα προμηθευτεί για λογαριασμό μας). Μυρίζουν υπέροχα και ανυπομονώ πραγματικά να τα δοκιμάσω. Οι οδηγίες λένε πως ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε κιλό κρέατος είναι more than enough, και μέσα στις επόμενες μέρες, θα ανεβάσω και την συνταγή για την παστιτσάδα.

Στο μεταξύ, αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, μην παραλείψετε να περάστε από το Φαρμακείο της κας Καρμέλας στην Γ. Θεοτόκη 56, Κέρκυρα, τηλ. 26610-39.520 για να αγοράσετε το δικό σας μαγικό σακουλάκι..

Tags: , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>