Για τα πανηγύρια. - Blond (con)fusion

Για τα πανηγύρια.

September 12th, 2017 Blond Trotter, Homepage Posts No Comment yet
Share

Σ’ αιγαιοπελαγίτικο
πηγαίνω ακρογιάλι,
έλα μαζί και δε θα θες
ποτέ να φύγεις πάλι.

Είναι το highlight του καλοκαιριού μου τα τελευταία 2 χρόνια! Δεν ξέρω για τι τύπο με κόβετε αλλά κάθε καλοκαίρι το πανηγύρι του 15αύγουστου είναι το πιό βαθύ μου ritual. Όλες τις μέρες της διαμονής μου στη Νάξο σκεφτόμουν μόνο εκείνη τη μέρα. Πέρυσι που πήγα πρώτη φορά είχα ξετρελαθεί με το χωριό της Απειράνθου η ” τ’ Απεράθου ” , όπως την λένε οι ντόπιοι και φέτος γύρισα με την προυπόθεση ότι η φετινή μου εμπειρία θα καταγραφεί πάραυτα!

Η Απείρανθος είναι το αγαπημένο μου μέρος στην Νάξο και αυτό σίγουρα δεν προκαλεί καμία κατάπληξη αφού αντικειμενικά είναι χάρμα. Παραδοσιακό, με πύργους, μουσεία, βιβλιοθήκες, μαρμάρινα σοκάκια, καλντερίμια γραφικά, καφενεία και μία δική τους διάλεκτο, που προέρχεται απο τα Σφακιά, τα Ανώγεια και την Μικρά Ασία. Αυτό το multi culti χωριό το έχω μέσα στην καρδιά μου! Ανήμερα στις 15 Αυγούστου γίνεται χαλασμός, αφού μετά την πρωινή λειτουργία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και μέχρι τον εσπερινό στήνεται το πιο κεφάτο νησιώτικο πανηγύρι της Νάξου.

Σε αυτό το πανηγύρι η ορχήστρα απαρτίζεται απο κατοίκους που κρατούν την παράδοση και είναι και μερακλήδες όπως ο παπάς του χωριού στο βιολί (που είναι μεγάλος σταρ στο χωριό), ο τραγουδιστής που όχι μόνο τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια αλλά “ραπάρει” κιόλας δικούς του στίχους (drop the mic) και οι λοιποι οργανοπαίχτες που παίζουν τσαμπούνες (όχι εδώ δεν έχουν κλαρίνο να ματώσουν τα αυτιά μας).

Δωρεάν και πλούσιος μπουφές που ενημερώνεται απο τις νοικοκυρές του χωριού κάθε ώρα σχεδόν περιλαμβάνει: ντόπια τυριά, ψωμί, πολύ κρέας, ντολμαδάκια και κρασί.

Η μεγάλη μου παρέα αφού έφαγε ξεκίνησε να πίνει γιατί αλλιώς δεν θα ήταν δική μου παρέα. Το διπλανό καφενείο μας εφοδίασε με ρακί και αφου με ρώτησαν απο που είμαι χωρίς Λ μόνο με Ρ (η ντοπιολαλιά που λέγαμε) και γιατί φοράω παραμάνα στο αυτί μήπως είναι πίσω στη μόδα, προσφέρθηκε ο ιδιοκτήτης να μου δανείσει σύρμα για την κάνω σκουλαρίκι απο το κολάρο του σκύλου του. Έσκασα στα γέλια και το πρώτο καραφάκι το ήπια μέσα μαζί τους για χάρη της Παναγίας.

Τα όργανα είχαν πάρει φωτιά και τα ποτά έρεαν άφθονα, τα τραγούδια ήταν όλα νησιώτικα με αναφορές σε θρύλους, έρωτες του καλοκαιριού, κρητικές ρίμες και παραδόσεις. Λίγο μες του Αιγαίου πρόβαλε να δεις  feat. με Ερωτόκριτο. 2 νησιά σε ένα προαύλιο. ‘Ολος ο κόσμος χόρευε χωρίς σταματημό και εγώ που δεν θέλω και πολύ έπιασα το μαντήλι και ξεβιδώθηκα στον μπάλο.

Εκείνες τις ώρες ο χρόνος είχε σταματήσει…Ζούσα την καλύτερη στιγμή του καλοκαιριού μου. ‘Οι φίλοι μου, τα όργανα, ο χορός, η ρακί, το λ που λένε ρ σε όλες τις λέξεις ήταν αυτό που μάλλον έψαχνα όλη τη χρονιά. Να είμαι ανέμελος, να είμαι ευτιχισμένος, όλοι να γελάνε. ‘Ηταν δύσκολος χειμώνας αλλά πάνω στον τελευταίο μου μπάλο υποσχέθηκα ότι ο επόμενος χρόνος δεν θα είναι ο ίδιος. Δεν θα φοβάμαι, θα είμαι ευτιχισμένος, θα χορεύω.

Ένα γλυκό ξημέρωμα
πάμε μες στο Αιγαίο.
Πάμε σ’ ένα ξημέρωμα
απ’ όλα πιο ωραίο.

Η καμπάνα για τον εσπερινό χτύπησε και όργανα σωπάσανε, γυρνάμε σπίτι μέχρι του χρόνου που θα επιστρέψουμε πιστοί στο τάμα μας για αγάπη, γέλιο και όλους αυτούς που χορέψαμε μαζί εκείνο το μεσημέρι. Σας αγαπώ και σας ευχαριστώ όλους.

Πάμε κοντά στα κύματα
την ώρα που ανατέλλει
ο ήλιος την ανατολή
πρωί άμα προβαίνει.

Tags: , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>